کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، گزارش نقض حقوق بشر در ایران هفته سوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ را در فاصله زمانی جمعه دهم تا روز جمعه ۱۷اردیبهشت۱۴۰۰ شامل سرکوب و نقض حقوق بشر از طریق، اعدام، بازداشتهای خودسرانه، اذیت و آزار زندانیان و صدور احکام حبس از سوی ارگانها و نهادهای امنیتی منتشر کرد.
-شاخص حاکمیت قانون (WJP Rule of Law Index) شاخصی است که در ۱۲۸ کشور
جهان و حوزه قضایی این کشورها به بررسی میزان حاکمیت قانون و شفافیت
میپردازد.
سازمان پروژه عدالت جهانی که یک سازمان مدنی بینالمللی
متشکل از دهها وکیل از ملیتهای مختلف است سنجیده میشود. اعلام کرد ایران
در میان ۱۲۸ کشور، رتبه بسیار ضعیف ۱۰۹ را دارد که نشان از بیقانونی، عدم
اجرای قانون و عدم شفافیت حاکمیت است.
-سازمان عفو بینالملل، ایران را به «بازی کردن با جان» و «شکنجه و آزار جنسی» محمد نوریزاد فیلمساز و زندانی سیاسی متهم کرد و گفت: «مقامات زندان هشت بار یک ماده مجهول به آلت تناسلی این فعال سیاسی تزریق کردهاند».
-روز شنبه ۱۱ اردیبهشت (اول ماه مه) همزمان با روز جهانی کارگر، ۳۰ تن از کارگرانی که قصد تجمع در مقابل ساختمان وزارت کار در تهران را داشتند از سوی مأمورین پلیس و امنیتی دستگیر شدند.
-روز ۱۲اردیبهشت،۱۴۰۰ همزمان با روز معلم تعدادی از فعالان کارگری، معلم، حقوق بشری و وکلا و فعالان مدنی با حضور در مقابل ندامتگاه کرج خواهان آزادی اسماعیل عبدی، کارگران زندانی و زندانیان سیاسی شدند.
-بیش از ۱۵۰ مقام سابق سازمان ملل و کارشناسان مشهور حقوق بشر و حقوق
بینالملل با ارسال نامهای به میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان
ملل، خواستار تشکیل کمیسیون تحقیق بینالمللی در مورد کشتار هزاران زندانی
عقیدتی- سیاسی در ایران در تابستان ۱۳۶۷ شدند. این نامه سرگشاده همچنین از
سوی ۲۴ سازمان غیردولتی بینالمللی از جمله نهاد عدالت برای قربانیان کشتار
۱۳۶۷) (JVMI)، مرکز بینالمللی عدالت انتقالی (ICTJ)، سازمان جهانی علیه
شکنجه (OMCT) و مرکز حقوق بشر رائول والنبرگ به امضا رسیده است.
در این
نامه سرگشاده یادآوری شده است که در ۳ سپتامبر ۲۰۲۰، هفت گزارشگر ویژه
سازمان ملل به مقامات ایرانی نوشتند که اعدامهای غیرقانونی ۱۳۶۷ و ناپدید
کردن هزاران زندانی سیاسی میتواند «جنایت علیه بشریت» به شمار بیاید.
-جمعی از کاربران توییتر با راهاندازی کارزاری توییتری نسبت به اقدامات جدید جمهوری اسلامی برای تخریب خاوران، محل گورهای زندانیان سیاسی کشته شده در اعدامهای سال۶۷، اعتراض کردند. کاربران توییتر در جریان این توفان با هشتگ #خاوران_حافظه_تاریخی نسبت فشارها و اقدامات جدید دستگاههای امنیتی و شهرداری تهران در ساختن قبرهای جدید در خاوران اعتراض کردند.
-کمپین حقوق بشر ایران روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت (پنجم مه) گزارش داده است که وحید و حبیب افکاری هشت ماه است در سلول انفرادی بسر میبرند. آنها برادران نوید افکاری، کشتیگیر ۲۷ ساله ایرانی هستند که سال گذشته علیرغم تمامی اعتراضات بینالمللی توسط جمهوری اسلامی اعدام شد.
۳۷ سازمان حقوق بشری در بیانیهای از جامعه بینالمللی خواستند تا اقدامی «جدی و فوری» در اعتراض به بازداشت حدود ۱۰۰ شهروند و فعال کرد، انجام دهد. در این بیانیه تاکید شده که آنان در معرض خطر «شکنجه و سایر رفتارهای بیرحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز برای دادن اعترافات اجباریاند». در بین این افراد فعالان کارگری، نویسندگان، دانشجویان، مدافعان محیط زیست و زندانیان سیاسی سابق می باشند که توسط سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات دستگیر شده اند.
اعدام در ایران هفته سوم اردیبهشت:
در هفته سوم اردیبهشت اجرای حکم اعدام ثبت نشده است اما خبر اجرای یک حکم اعدام در ماه فروردین منتشر شد:
قم- روز چهارشنبه ۲۵ فروردین ماه ۱۴۰۰ برابر با اولین روز ماه رمضان، حکم اعدام یک زندانی به نام محمدقلی قلی زاده در زندان مرکزی قم به اجرا درآمد.
بازداشت در ایران هفته سوم اردیبهشت:
تهران-روز شنبه ۱۱ اردیبهشتماه، عسل محمدی، هیراد پیربداقی و سعید ملایری در جریان تجمع روز جهانی کارگر در مقابل وزارت کار در تهران بازداشت شدند. تعداد بازداشت شدگان بیش از ۳۰ شهروند برآورد شده است.
سراوان- روزشنبه ۱۱ اردیبهشت ماه، سه شهروند اهل شهرستان سراوان توسط مأمورین امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. هویت دو تن از این شهروندان حیات سوری زهی و شمس الدین مزارزهی عنوان شده است. از علت بازداشت این سه تن اطلاعی در دست نیست.
سنندج- در ادامه موج بازداشت شهروندان کُرد در سنندج دو شهروند بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدهاند. نام این دو جوان بازداشت شده کاوه منبری و شیرکو منبری فرزند محمد عنوان شده است.
مهرستان-مأمورین امنیتی یک شهروند بلوچ بنام مهران دهانی، اهل روستای هیزآباد را در شهرستان مهرستان بازداشت کردند.
سنندج- روز شنبه ۱۱ اردیبهشتماه، همزمان با روز جهانی کارگر، هوشنگ کریمی، به همراه شیث امانی فعالان کارگری در شهر سنندج توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین، زاگرس عباسی ۲۲ساله و احمد عزیزی ۲۶ساله نیز دراین شهر دستگیر شده و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
سنندج-دو شهروند کُرد اهل توابع شهرستان سنندج توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شدند. بازداشت سریاد منبری و پیام منبری که نسبت پسرعمویی با هم دارند، به صورت جداگانه اما همزمان هنگام رفتن به محل کارشان توسط مأمورین امنیتی صورت گرفته است.
پیرانشهر- یک شهروند دیگر بنام علی بزازی، اهل پیرانشهر در رابطه با قتل یک عضو سپاه پاسداران بازداشت شد.
کامیاران- یک شهروند بنام فاروق قاضی ۲۴ ساله در شهرستان کامیاران توسط مأمورین امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
همدان- خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران به نقل از مسئول روابط عمومی سپاه همدان از بازداشت ۸ نفر از فعالان «فرقه عرفان حلقه» در این استان خبر داد.
بلوچستان – مأموران اطلاعات سپاه حدفاصل روستای قلعه سرجو، پس از تیراندازی اقدام به بازداشت سه شهروند بنامهای حیات سوری زهی و شمس الدین مزارزهی کردند. از نام و مشخصات نفر سوم اطلاعی در دسترس نیست.
بهبهان – خبرگزاری ایرنا، جانشین فرمانده انتظامی خوزستان از بازداشت یک شهروند در شهرستان بهبهان به دلیل فعالیت درفضای مجازی خبر داد.
گلبهار- به گزارش خبرگزاری تسنیم، دادستان عمومی شهرستان گلبهار از بازداشت ۱۶ زن و مرد در شهر گلمکان واقع در استان خراسان رضوی در یک مهمانی خصوصی خبر داد و گفت که محل برگزاری این مراسم نیز پلمب شده است.
مریوان = چهار شهروند کُرد به نامهای کژوان فیضی، فواد فیضی، شیرکو سهرابی و آکو چاوگی، اهل مریوان روز ۱۳ اردیبهشت۱۴۰۰، از سوی مأمورین امنیتی بازداشت شدند.
مهاباد-یک شهروند کُرد به نام سیروس مولودی اهل شهرستان مهاباد در شیراز از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی به اتهام «سیاسی» بازداشت شده است.
ارومیه- دو شهروند به نامهای خالد اسماعیلی اهل نقده و نادر مهری اهل ارومیه پس از اتمام بازجویی از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به زندان مرکزی این شهر منتقل شدند.
هندیجان-روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰، شعله آشوری، شهروند بهائی ساکن هندیجان واقع در استان خوزستان توسط مأمورین اطلاعاتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
احضار شهروندان در ایران هفته سوم اردیبهشت:
بهبهان- زینب علی پور شهروند ساکن بهبهان که در جریان اعتراضات تابستان گذشته در این شهرستان توسط مأمورین امنیتی بازداشت شده بود، به دادسرای عمومی و انقلاب احضار شد.
بهبهان– فرزانه انصاری فر، شهروند ساکن بهبهان و خواهر فرزاد انصاری فر، یکی از جانباختگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، به دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان احضار شد.
بهبهان – دو تن از بازداشت شدگان اعتراضات سال گذشته بهبهان به نام های علی کاظمی و میلاد رمضانی احضار شدند.
تبریز- جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات بابک کیومرثی و سعید سلطانی فعالان ترک در تاریخ ۳ خردادماه در شعبه ۳ دادگاه انقلاب تبریز برگزار خواهد شد. اتهامات آنان همکاری با گروهای ضدنظام عنوان شده است.
سقز- روز ۱۲اردیبهشت۱۴۰۰، عثمان اسماعیلی، فعال کارگری اهل سقز به پلیس امنیت این شهرستان احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.
شکنجه و اذیت و آزار و فشار بر زندانیان در ایران هفته سوم اردیبهشت:
تهران- رضا طالشیان جلودارزاده، روزنامه نگار محبوس در زندان تهران بزرگ از صبح روز چهارشنبه ۸ اردیبهشت ماه، در اعتراض به عدم رسیدگی به خواسته هایش دست به اعتصاب غذا زد.
شیراز– دو نفر از مقامات عالی رتبه به ملاقات وحید افکاری، برادر شهید نوید افکاری در زندان رفته و به او گفتهاند اگر به آنچه آنها میخواهند اعتراف نکند او را به قتل خواهند رساند.
زاهدان-حمزه بیلرانی شهروند بازداشتی اهل زاهدان با گذشت بیش از ۱۲ ماه از زمان دستگیری کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان این شهر محبوس است طی مدت زمان مذکور به خانواده این شهروند اجازه ملاقات و تماس تلفنی داده نشده است.
کرمان–چهار شهروند بلوچ از مدت ۱۵ سال قبل همچنان بدون هیچ دلیل و مدرکی و برغم اثبات بی گناهیشان در زندان بم محبوس هستند. اسامی آنان عبارتند از: محمد عمر بخش فرزند محمد کریم، گلدار شه بخش فزند حسن، عبدل شه بخش فرزند فقیر، خدارحم ریگی فرزند عبدالحمید که در سال ۸۵ با یورش ماموران امنیتی کرمان به منازلشان بازداشت شده اند، پس از گذشت ۱۵سال، برغم اثبات بی گناهیشان، همچنان در بلاتکلیفی و فراموشی در زندان بم در حبس بسر می برند.
ارومیه –روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ قاضی ناظر در زندان مرکزی ارومیه، به زندانیان سیاسی ابراهیم خلیل صدیقی همدانی و فرزندش سالار صدیقی همدانی ابلاغ می کند که باید به بند زندانیان سیاسی بروند، علیرغم اشراف به این موضوع که این دو زندانی حدود ۶ ماه پیش بدلیل اذیت و آزاری که توسط چند زندانی معلوم الحال و اجیر شده بر آنها تحمیل شده بود و برای ممانعت از ایجاد درگیری از این بند به بند مشاوره رفته بودند.
صدور احکام در ایران هفته سوم اردیبهشت:
کرج – حکم محکومیت رضا زعیمی نوکیش مسیحی توسط دادگاه تجدید نظر استان البرز به ۹ ماه حبس و دو سال ممنوع الخروجی تقلیل یافت. در مرحله بدوی توسط دادگاه انقلاب کرج به یک سال و شش ماه حبس و دو سال منع خروج از کشور محکوم شده بود.
مهریز- یک متهم در مهریز به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مهریز در استان یزد از صدور حکم قطعی شلاق برای یکی از اعضای شورای این شهرستان خبر داد.
بوکان- سمکو معروفی شهروند اهل بوکان، به یک سال حبس تعزیری و ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد. اتهام وی تبلیغ علیه نظام عنوان شده است.
تهران – به گزارش سایت جوان آنلاین، سه متهم در تهران از بابت اتهام سرقت در کنار سایر مجازات ها به تحمل ضربات شلاق محکوم شدند.
قتل شهروندان در ایران هفته سوم اردیبهشت:
هورامان- یک کولبر کُرد به نام «رحمتالله قادرنژاد» اهل شهرستان مریوان بر اثر شلیک مستقیم پاسداران در ارتفاعات “تهته” هورامان به شدت زخمی شد.
بلوچستان – روز ۱۲ اردیبهشت، ماموران لباس شخصی مواد مخدر سه شهروند بلوچ را بنامهای حمید گمشادزهی، نظیر گمشادزهی و عثمان گمشادزهی در کیلومتر ۳۰ جاده خاش محدوده پیگل با شلیک مستقیم، به قتل رساندند.
نیکشهر- روز سه شنبه ۱۴ اردیبهشت۱۴۰۰، ماموران امنیتی با محاصره یک منزل مسکونی (کپری) در شهرستان نیکشهر، دو شهروند بلوچ را کشته و یک نفر را بازداشت کردند. ماموران امنیتی جسد کشته شدگان را با خود بردند و در نهایت خانه را به آتش کشیدند. اسامی افراد کشته شده بنامهای ملارحیم رئیسی فرزند کریم بخش و جلال فرزند تاج محمد عنوان شده است.
دالاهو- یک شهروند کُرد به نام صحبت صمدینسب، اهل شهرستان دالاهو از توابع استان کرمانشاه به دلیل شدت جراحات وارده ناشی از اصابت گلوله در بیمارستان طالقانی کرمانشاه جان خود را از دست داد. وی روز ۶ اردیبهشت۱۴۰۰ بر اثر شلیک پاسداران زخمی شده بود.
بانه-روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت۱۴۰۰، یک کولبر کُرد به نام مسعود محمدی، اهل بانه در مرز این شهرستان بر اثر شلیک پاسداران زخمی شد.
کرونا در زندانهای ایران هفته سوم اردیبهشت:
بهبهان – روز ۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، یک پیرمرد زندانی
پس از ابتلا به بیماری کرونا جان باخت. این زندانی که با نام عبدالله پلنگ
در بین زندانیان شناخته می شد، ساعت ۵ صبح بر اثر تنگی نفس در جلوی چشم
زندانیان جان داد. وی بدون رسیدگی در بند رها شده و زندانیان تا روز مرگ از
او پرستاری می کردند.
هم اکنون ۲۰ زندانی مبتلا به کرونا در زندان
بهبهان در قرنطینه به سر می برند. بدلیل نبود امکانات مربوط به تست کرونا،
احتمال ابتلاء دیگر زندانیان به این ویروس کشنده بسیار بالاست.
کرمانشاه – دستکم ۷ نفر در یکی از کمپهای ترک اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر کرمانشاه در اثر ابتلا به ویروس کرونا و کمکاری مسئولین این کمپ جانشان را از دست دادند. به گفته یک منبع مطلع، مسئولین کمپ مذکور هیچ گونه توجهی به معتادین نگهداری شده در آن کمپ نمیکنند و هنگامی مبتلایان بیماری کرونا را به مراکز درمانی منتقل میکنند که خیلی دیر شده است.
گزارش نقض حقوق بشر در ایران هفته دوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰
به کانال نه به زندان نه به اعدام در تلگرام بپیوندید
https://t.me/NoToPrisonNoToExecution
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر