۱۳۹۴ بهمن ۱۴, چهارشنبه

امید کوکبی را آزاد کنید

  #ایران -امید کوکبی را آزاد کنید
متولد: ۱۳۶۱ گنبدکاووس


تبار: ترکمن
محل زندان: زندان اوین
رشته فعالیت: فیزیک اتمی، لیزر
مدرک تحصیلی: فوق دکترای فیزیک اتمی
محل کار: دانشگاه تگزاس در آستین، تگزاس، آمریکا
دانش‌آموخته:مرکز تحقیقات فوتونیک اروپا (ICFO،بارسلونا، اسپانیا؛ دانشگاه پلی تکنیک کاتالونیا (UPC)، بارسلونا، اسپانیا؛ دانشگاه بارسلونا (UB)، بارسلونا، اسپانیا؛ دانشگاه آتونوما بارسلونا (UAB)، بارسلونا، اسپانیا
دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران
دین: اسلام،اهل سنت
***********
درباره امید
امید در سال 1393 از سوی انجمن غیردولتی پیشبرد علوم آمریکا، به عنوان برنده جایزه آزادی و مسئولیت‌پذیری علمی انتخاب شد.
وی با کسب رتبه ۲۹ در کنکور توانست به طور همزمان در دو رشته فیزیک و مهندسی مکانیک در دانشگاه صنعتی شریف تحصیل کند.
کوکبی پس از اخذ لیسانس با توجّه به نمرات بالای درسی‌ا‌ش، برای ادامه تحصیل با پیشنهادهای زیادی از سوی دانشگاه های برجسته دنیا مواجه شد.
وی فوق لیسانس و دکترا را با اخذ بورسیه ی تحصیلی از اتحادیه اروپا در اسپانیا در رشته فیزیک اتمی در گرایش لیزر دنبال کرد. پس از اتمام دروس و تحقیقات دوره دکترا برای ادامه تحصیل در گرایش برهمکنش لیزرهای پرقدرت با پلاسما با دریافت بورسیه تحصیلی دیگری از آمریکا به دانشگاه تگزاس در آستین آمریکا که بالاترین سطح علمی را در رشته فیزیک اتمی در این گرایش در میان دانشگاههای دنیا را داراست رفت.


بازداشت و زندان
امید کوکبی (زاده ۱۳۶۱ در گنبد کاووس)، برگزیده المپیاد و دانشجوی فوق دکترای فیزیک اتمی با گرایش لیزر در دانشگاه تگزاس آمریکا است که در بهمن سال 1389 به ایران سفر کرد و هنگام خروج از ایران در فرودگاه بازداشت و زندانی شد. او توسط قاضی صلواتی به ده سال زندان محکوم شد و هم اکنون زندانی است.
امید در دوران تحصیل خود چندین بار برای دیدار با خانواده خود به ایران سفر کرده بود اما در آخرین سفر در بهمن سال ۸۹، هنگام برگشت به امریکا در فرودگاه خمینی بازداشت شد. او به اتهام ارتباط با دولت متخاصم و کسب درآمد نامشروع یک ماه در بازداشتگاه ۲۰۹ زندان اوین در انفرادی، و از آن زمان به بعد در بند ۳۵۰ زندان اوین به سر می‌برد. وی ترکمن و اهل سنت است و هیچ گونه سابقه فعالیت سیاسی نداشته است.
وی در دوران تحصیل، چندین بار از طرف نهادهای نظامی و امنیتی دعوت به همکاری شد و از او خواستند که با پروژه‌های مورد نظر این نهادها همکاری کند که قبول نکرد.
این نخبه ی جوان که می خواست در دانشگاه فعال باشد، در پاسخ به اینگونه دعوت‌ها اعلام کرده که من تمایلی به ورود به پروژه‌های طبقه بندی شده ندارم و می خواهم فعالیت‌های علمی خود را در دانشگاه ادامه دهم و در دانشگاه هم می‌توانم سرمایه علمی خود را در اختیار پژوهشگران شما قرار دهم، که نهایتا این عدم تمایل وی به همکاری به بازداشت وی منجر شد.
پس از گذشت بیش از دو سال از حبس کوکبی، وی در نامه‌ای به دوست قدیمی‌اش می‌نویسد:
«این حکم ۱۰ ساله حبس نه برای خطای رفته از کسی بلکه تنبیهی است برای کسی که حاضر نشده به خاطر اعتقادش به "آزادی انتخاب شخصی برای برگزیدن مسیر زندگی‌اش،" در داخل سیستم امنیتی و نظامی، علی‌رغم ارائه انگیزه‌های مالی و فنی فراوان آن، مشغول به کار شود.»
در دوران بازجویی کوکبی است که از وی سوال شده چرا دولت آمریکا به تو ویزا می دهد؟ وی پاسخ داده چون من دانشجوی آنجا هستم. پرسیده اند که هنگام درخواست ویزا در سفارت آمریکا چه چیزی بیان کرده است؟ وی پاسخ داده از دلیل من برای ادامه تحصیل در آنجا سوال کرده اند که من گفته ام به دلیل علاقه ام به این رشته و کمبود امکانات این رشته در ایران بوده است، بر اساس این پاسخ ها وزارت اطلاعات کوکبی را به «ارتباط با دولت متخاصم» متهم کرده است. همچنین در بازجویی ها از وی پرسیده شده چرا دانشگاه هزینه سفرهای تو به ایران را می دهد که وی پاسخ داده، این یک عرف است که هزینه سفرها و کنفرانس های چهره های علمی را می پردازند که بنابر این پاسخ به وی اتهام “کسب درآمد نامشروع” تفهیم شده است.
ده‌ها تن از استادان خارجی و دانشمندان، از جمله هشت تن از برندگان جایزه نوبل با ارسال نامه‌ای منتشر شده خطاب به خامنه‌ای می‌نویسند: «زندانی کردن امید کوکبی و محاکمه‌ای که ایشان در پیش رو دارند، باعث هراس سایر دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در خارج از کشور ایران شده است و بسیاری از آنان به جای اینکه دانش و مهارت‌های خود را به ایران برگردانند، با ترس در مورد آینده خود در حال تغییر افکار خود در مورد بازگشت به ایران هستند....ما یک سازمان مستقل غیر دولتی متشکل از دانشمندان، پزشکان، مهندسان و پژوهشگران هستیم. اظهارات استادان و دانشجویان دانشگاه تگزاس و همچنین موسسه علوم فوتونی در بارسلون اسپانیا، که ایشان مدرک کارشناسی ارشد خود را در این موسسه گرفته‌اند، همگی گویای این واقعیت است که آقای کوکبی تمامی تمرکز خود را بر روی درس خود داشته‌اند و از سیاست دوری می‌گزیده‌اند.»
۳۱۹ دانشجو و دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی شریف در دو نامه به صادق لاریجانی، از بازداشت و نحوه دادرسی همکلاسی‌های خود، امید کوکبی و علی‌اکبر محمدزاده ابراز نگرانی کردند.
امید کوکبی از سوی سازمان غیردولتی بین المللی «پیشرفت علم» برنده جایزه «آزادی و مسئولیت علمی» شد.
امید کوکبی در نامه ای نوشت که "کل فرآیند بازداشت، اتهام زنی و بازجویی" را غیرقانونی می داند و از اینکه که هنوز در بازداشت موقت به سر می برد شکایت می کند. او می گوید که در شرایط "خوف و ترس و اکراه و تهدید و سلول انفرادی" از او بازجویی شده است و در نتیجه اقرارهایی که از او گرفته شده اعتباری ندارد. امید نوشت: "بازجویان که در هنگام نوشتن مطالب را سطر به سطر از دستم گرفته و می خواندند، بارها جواب های نوشته شده من را با خشم و تهدید و فریاد کنار گذاشته و با در اختیار گذشتن برگه ای دیگر اجبار می کردند که مجددا آنچه را که آنها می گویند و نظر و برداشت آنهاست بنویسم که صدافسوس من نیز چنین می کردم."
امید کوکبی می نویسد که بازجویان گفته اند هیچ مدرکی ارائه نخواهند کرد و تاکید کرده اند که "باید خودت بگویی و اقرار کنی تا راستی آزمایی شود".
او از جمله می نویسد: "بارها به من مطالبی به اجبار دیکته و القاء می شد و اغفال و اکراه و اجبار به وفور وجود داشت."به نوشته آقای کوکبی بازجویان از او خواسته اند جزئیات افرادی که مثلا در سفارتخانه ها یا کنفرانس ها دیده است را بنویسد و به او گفته اند که بعضی از این افراد کارمند سفارت یا استاد دانشگاه نبوده بلکه ماموران سازمان اطلاعاتی آمریکا بوده اند.
آقای کوکبی می گوید سوالات طوری طراحی شده بود که "جواب دادن به سوالات آنها در ازای ویزا 'همکاری اطلاعاتی' نام دارد."
آخرین وضعیت
امید کوکبی نزدیک به چهار سال بدون هیچ مرخصی در زندان اوین به سر برده است.
امید کوکبی از مشکلات متعدد از جمله سنگ کلیه، ناراحتی قلبی، ناراحتی معده و دندان درد شدید رنج می برد و به هیچیک از در خواست‌های او برای درمان یا حتی معاینه خارج از زندان پاسخ داده نشده است.

در کانال تلگرام نه به زندان نه به اعدام خبرهای ما را دنبال کنید

#ایران ‫#‏تهران‬ ‫#‏اوین‬ ‫#‏رجایی_شهر‬ ‫#‏گوهردشت‬ ‫#‏معلمان‬ ‫#‏اهواز‬ ‫#‏اردبیل‬ ‫#‏زاهدان‬ ‫#‏زنان‬ ‫#‏جوانان‬ ‫#‏زندانيان‬ ‫#‏دانشگاه‬ ‫#‏دانشجو‬ ‫#‏زندان‬ ‫#‏حقوق_بشر‬ ‫#‏اعدام‬ #
اعتراض

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر