۱۳۹۴ دی ۱۹, شنبه

در چنین روزی :امیر کبیر به قتل رسید

در چنین روزی :امیر کبیر به قتل رسید

نوزدهم دی‌ماه 1230، میرزا تقی‌خان امیرکبیر توسط جلادهای ناصرالدین‌شاه در حمام فین کاشان به قتل رسید.
 میرزا تقی خان امیرکبیر در سال 1222 هجری قمری، در هَزاره فراهان به‌دنیا آمد، پدرش آشپز قائم‌مقام فراهانی وزیر لایق و وطن‌خواه محمدشاه قاجار بود و تحت تعلیمات او با افکار ترقی‌خواهانه آن روزگار آشنا شد.
 امیرکبیر ابتدا به عنوان امیرنظام آذربایجان خدمت کرد و سپس با مرگ محمد شاه، ناصر‌الدین‌میرزا ولیعهد را با تدبیر خود و علیرغم خواست دیگر مدعیان به تهران آورد و بر تخت نشاند و خود مقام وزارت صدارت‌عظمی را به عهده گرفت.
 او در مدت 3 سال و اندی که صدر‌اعظم بود، به اقدامات متعددی در راستای اصلاح ساختار سیاسی و فرهنگی جامعه دست زد. ایجاد صنایع ملی و احداث چند کارخانه نظیر بلورسازی و چلواربافی، احداث راههای ارتباطی، سامان دادن یک سیستم منظم پست و چاپار، اقدامات بهداشتی نظیر مایه‌کوبی عمومی آبله از آن جمله است.
 علاوه بر آن، امیرکبیردر طول صدرات خود، دستگاه دولت و دربار را تحت قاعده و نظم درآورد، و با تأسیس دارالفنون و چاپ روزنامه وقایع اتفاقیه، نخستین روزنامه ایران، بنیاد فرهنگ نو را ریخت.
 اما مخالفان وی که منافعشان بر اثر اصلاحات امیرکبیر به خطر افتاده بود، از پای ننشستند، و دربار فاسد قاجار با همدستی استعمار خارجی و ارتجاع داخلی و آخوندهای خودفروخته‌یی نظیر میرزا ابوالقاسم امام جمعه تهران، طی توطئه شومی با تحریک ناصرالدین شاه و توسط او ابتدا امیرکبیر را از مقام نخست‌وزیری و سایر مشاغل عزل نموده و به کاشان تبعید کردند و پس از 40 روز تبعید، او را در حمام باغ فین کاشان به قتل رساندند.
با قتل دردناک امیرکبیر، جهشی که میهن ما به سوی تجدد و عصر جدید آغاز کرده بود، در نطفه خفه شد و میهن ما دهها سال دیگر از کاروان پیشرفت و ترقی عقب افتاد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر